Modern szerszámgépek történelmi környezetben

baykal_aphs_cnc_elhajlito_gep_fmf_kft

Bővítette lemezmegmunkáló gépparkját a püspökladányi Fém- és Műanyagfeldolgozó Kft. A Fém- és Műanyagfeldolgozó Kft. telephelyének históriája szinte a magyar ipartörténet lenyomata. A múlt máig látható maradványain nyomon követhető, ahogy a Tiszántúl az élelmiszeripartól a könnyűiparon át eljutott a napjaink prosperitását megalapozó fémmegmunkálásig. A cég történetéről és a százéves gőzmalom helyén ma dübörgő lemezmegmunkáló gépekről Keserű Imre, az FMF Kft. társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója beszélt a TechMonitornak.

 

Egy élő ipari műemlék

puspokladany_gozmalom_1896_epitettPüspökladány legrégebbi iparterületén több mint száz éve folyik ipari tevékenység. Az 1896-ben felépült gőzmalom – amelynek maradványai a mai napig láthatók – egészen a II. világháború végéig működött, amíg a gépeit háborús jóvátétel címén külföldre szállították. Az üresen maradt épületekben később a Budapesti Élelmiszeripari Gépgyár és Szerelővállalat (ÉLGÉP) számára gyártottak egyszerűbb vasszerkezeteket. A 60-as években a kisebb állami vállatokat megyénként összevonták és minden megyében létrehoztak egy Vegyesipari Vállalatot. Püspökladányban a megyei központ először egy vasipari céget hozott létre egyszerűbb, kezdetben víz-, később nyomástartó légtartályok gyártására. Az anyacég néhány évvel később gombüzemet is létesített, a két gyáregység tehát egymás mellett, de egymástól függetlenül működött egészen a rendszerváltásig.

A nyomástartó-berendezés gyártás időközben eljutott arra a szintre, hogy az ipari hűtéstechnikai igényeit kiszolgáló berendezések – hőcserélők, kondenzátorok, párologtatók – termelését is fel tudta vállalni. A rendszerváltással azonban a püspökladányi üzem mind a hazai, mind az addigi exportpiacait elvesztette. A nehéz helyzetbe került Vegyesipari Vállalat egy saját maga által többségileg birtokol kft.-t hozott létre, így alakult meg 1991-ben a Fém- és Műanyagfoldolgozó Kft., amiben már tulajdonosként egy befektető cég és magánszemélyek is szerepet kaptak. A kft. idővel mind az ingatlanokat, mind a gépparkot megvásárolta és hamarosan állami tulajdonrész nélkül, önállóan kezdett működni – a magyar feldolgozóipar összeomlása miatt meglehetősen aggasztó piaci körülmények között.

Összeomlás és újrakezdés

A cég felemelkedését a cseppfolyós PB-gáz technológiai és fűtési célra történő engedélyezése hozta meg a 90-es évek elején. Az FMF Kft. a cseppfolyós gáztárolók egyik legnagyobb hazai gyártója lett – ezek a mai napig láthatók az utak mentén – és ezzel párhuzamosan a PB-gáz üzemanyagcélra történő hasznosítását is lehetővé tették. Az EU-csatlakozás előtt a külföldi – elsősorban olasz – autógáztartályok nem feleltek meg a magyar előírásoknak. Bármilyen egyszerű szerkezet is a palástot, két edényfeneket és egy csonkot tartalmazó gáztartály, komoly műszaki előírások vonatkoznak rá és több magyarországi gyártó elbukott a gyártási kísérletezés során. Így jelentős piaci rés nyílt meg a cég számára, ami egészen a 2000-es évek közepéig biztosította a növekedést, amikor ismét az ipari hűtéstechnika vált az FMF Kft. vezető tevékenységévé. Folyamatosan növekedett az exportarány és a termékek felé támasztott műszaki követelményszint.

A 2008 őszén kirobbant gazdasági válság a céget 2009 elején érte el, amikor kifutottak a korábban lekötött megrendelések. A kft. az előre menekülést választotta és egy komplett előgyártó csarnokot húzott fel, ahol később a tartálytestek lemezmegmunkálása folyt. Az új csarnokot plazmavágóval, hegesztő berendezéssel, lemezhengerrel és lángvágóval szerelték fel. A beruházások kapcsán került a cég először kapcsolatba török szerszámgépekkel – kezdetben közvetlenül a Baykal gyárral. A piac magára találása után a megnövekedett kapacitás újabb lendületet adott a növekedésnek, így 2014-ben a kft. egy élhajlító gép beszerzése mellett döntött. Mire az élhajlító – a pályázati folyamat elhúzódása miatt – megérkezett, a korábbi 2-3, hajlításra kijelölt alkatrésztípus helyett már 50-60 alkatrész szerepelt a portfólióban, amit különböző bérgyártók munkáltak meg az FMF Kft. számára. „A Baykal élhajlító már az alapszerszámokkal is megszüntette ezt a kiszolgáltatottságot és a minőségi problémákat – jelentette ki Keserű Imre ügyvezető igazgató. – Nem elhanyagolható kérdés a minőségbiztosítás sem, hiszen a felhasznált alapanyagok útját nyomon kell követnünk. Nem kerülhet sor anyagkeveredésre, márpedig ha külső gyártó szállítja az alkatrészeket, nem tudjuk garantálni, hogy nem kerül közé olyan anyag, ami nyomástartó berendezéseknél nem használható fel. Még a jobbik esetek közé tartozik, ha a nyomáspróba alatt kiderül, ha nem hegeszthető anyagot építettünk be a gépbe, rosszabbik esetben ez az üzemeltetés alatt okoz leállást. Látható tehát, hogy még az olcsóbb alkatrészek is milliárdos leállást okozhatnak anyaghiba miatt és ezt a kockázatot szüntette meg a házon belüli gyártás.

Amikor gépet vásárolunk, hihetetlenül széles skálán mozog a felszereltségi szint és az ár. Mindig azt gondoljuk át, hogy nekünk milyen pontosságra, termelékenységre és megbízhatóságra van szükségünk. Ha nincs szükségünk mikronos precizitásra és nem 0-24 üzemben működik a géppark, akkor racionális választás egy kevesebb extrát tartalmazó, kedvezőbb árú gép beszerzése. Az ár/érték arány és a biztos szervizháttér, valamint alkatrészellátás a kiválasztás legfontosabb szempontjai.”

Törököt fogtak

baykal_aphs_hajlitott_munkadarabA gépvásárlás előtt az FMF Kft. körbekérdezte a környék élhajlítással fogla
lkozó cégeit. Szóba kerültek az ismert nyugat-európai típusok is, de ott jóval magasabb árszintekkel szembesült. „A Baykal típusról hallott pozitív tapasztalatok minket is meggyőztek arról, hogy jó beruházási döntést hozunk. Alapvetően egyedi termékeket gyártunk, így nem volt szükségünk kiterjedt automatizálási megoldásokra, de a manuális működtetésnél többet tudó, korszerű és univerzálisan felhasználható élhajlítót kerestünk. – idézte fel Keserű Imre. – Számos berendezést használunk, így több kereskedővel is kapcsolatban állunk, de elmondhatom, hogy a GE-CO Hungary Kft. végtelen türelemmel és hozzáértéssel állt hozzá a gépbeszerzéshez. Kezdetben mi csak annyit tudtunk, hogy milyen alkatrészt szeretnénk előállítani és hogy ehhez egy élhajlító gépre van szükségünk. Minden műszaki paramétert – a nyomóerőt, a vezérlést, a tengelyek sebességét, a hajlítási hosszt – rábíztunk a GE-CO Hungary Kft. képviselőire és nem kellett csalódnunk. Az üzembe helyezés és a betanítás szinte rekordidő alatt történt és ma már észre sem vesszük, hogy élhajlítási feladataink is vannak, mert az alkatrészek mindig időben és pontosan érkeznek az összeszerelő üzembe.

„Egyenként mentünk végig a géphez kapcsolódó opciók szükségességén és elég gyorsan letettük a voksot az APHS széria, azon belül pedig az APHS 21300 típus mellett – tette hozzá Egedy Barna, a GE-CO Hungary Kft. területi képviselője. – A FMF Kft. jellemzően nem nagy méretű, viszont nagyon vastag anyagokat munkál meg, ezért nem széria élhajlítóról, hanem tulajdonképpen egyedi gépről kellett beszéljünk. Az üzemben a 6 mm-es hegeszthető szerkezeti acél már a vékonyabbak közé tartozik, jellemzően 6-25 mm-es tartományban folyik a munka, a hajlítógépre pedig 4-10 mm vastagságú acéllemezek kerülnek, így elengedhetetlen volt a megnövelt nyomóerő”.

Az APHS 21300 élhajlító gép jellemzői:

IMG_7080 APHSAz élhajlító monoblokk acélvázas szilárd, robosztus hegesztett szerkezetre épül, minimális elhajlásra kifejlesztve, további oldallap megerősítéssel. A hajlító gerenda jó minőségű acélból precíziósan honolással készül. A folyamatos monitoring és korrekció maximális hajlítási pontosság és ismétlést eredményez. A párhuzamosság CNC-vezérelt. A felső szerszám alacsony súrlódású kompozit anyagból készült szánvezetőkön fut a pálya teljes hosszán. A hidraulikus hengerek nagy szakítószilárdságú acélból készülnek, a dugattyúk felülete pedig króm bevonatú.

A dugattyúk pozíciója két proporcionális szeleppel vezérelt, melyek a hidraulikus hengereken, két blokkban találhatók. A dugattyúk pozíciója lineáris jeladókkal ellenőrzött, amely méri a szerszám aktuális pozícióját a gép két oszlopán. A vezérlőegység fogadja a jeladók jeleit és vezérli a dugattyúk és a bélyeg pozícióját. A gép az Európai Unió CE előírásainak megfelelően készült.

A gép paraméterei:

Kapacitás 3 000 kN
Hajlítási szélesség 2 100 mm
Motorteljesítmény 22 kW
Olajtartály 280 liter
Közelítési sebesség 100 mm/mp
Munkasebesség 89 mm/mp
Felhúzási sebesség 100 mm/mp
Tömeg 14 000 kilogramm
Oldallemezek közötti távolság 1 550 mm
Teljes nyitási magasság 530 mm
Lökethossz 320 mm
Garatmélység 510 mm
A gép szélessége 2 100 mm
A gép mélysége 1 815 mm
A gép magassága 3 150 mm

Ügyfélszolgálat

Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás