Pallet Pool rendszer automatizálás

kép1

Napjainkban az ipari termelés új kihívásokat támaszt a vállalatok felé. Versenyképesség, flexibilitás, munkaerő menedzsment, mind fontos kérdések, amelyek hatékony válaszokat követelnek.

A legtöbb gyárat meglátogatva, mikor feltesszük a kérdést, hogy szeretnének-e automatizált gépkiszolgálást, a válasz szinte 100 százalékban pozitív. De milyen formában és mely folyamatokat, gépeket? Az egyik kézenfekvő válasz az automata adagoló rendszerek, robotok használata. Az automatizálandó gépek felépítése, a munkadarabok mérete, a termelés mennyisége mind meghatározza az irányt, amely mentén az automata kiszolgálás tervezésénél haladnunk kell. Sok esetben különböző felépítésű és célú gépeket integrálnunk egy rendszerré.

A lehetőségek elemzése során, amennyiben a következő kritériumok teljesülnek, megfelelő választás a palettázó rendszer:

  • kis, közepes darabszám
  • folyamatosan gyártásban lévő, változó lehívású, visszatérő munkadarabok
  • horizontális (akár vertikális), paletta cserélős megmunkáló központok

A palettázó rendszerek lehetnek lineáris, forgó, illetve hordozó típusúak. Nevükből is adódóan nemcsak a munkadarabot, hanem a leszorító készüléket is tartalmazó palettát mozgatják, tárolják.

 

RPS (Rotary Pallet Storage) – Forgó Palettázó

Az RPS rendszer előnye a flexibilitás, kiváló helykihasználás. Nincs még egy rendszer, ahol ennyi palettát ilyen kis helyen lehetne tárolni. A paletták száma a kialakítás miatt limitált, általában egy gépet szolgál ki. Azon ügyfelek számára, ahol kevés hely áll rendelkezésre az RPS rendszer ideális megoldás lehet. Ezeket a rendszereket a szerszámgép vezérlője irányítja. Nincs gyártás tervezési (Production Management) lehetőség.

LPP (Linear Pallet Pool) – Lineáris palettázó rendszer

Az LPP rendszer képes automatizálni egy vagy több palettacserére alkalmas megmunkáló központ kiszolgálását központi paletta tárolóról. A paletta lineáris síneken közlekedik a tároló és a gép(ek) között. A paletta szállítását olyan jármű végzi, amely képes a sínre merőleges tengelyen és magassági irányban is mozogni. A mozgás útmérővel ellátott motorok segítségével történik. A kezelő egy központi állomáson helyezi fel a munkadarabot a készükékre, melyet az LPP vezérlője segítségével hív az állomásra. Az uniformizált paletták ezután a dedikált gépbe utaznak, illetve a gyártás tervezése során a központi számítógépen megadhatjuk, hogy bármelyik szabad gépbe bekerülhessenek (amennyiben a gép fel van készítve az adott alkatrész gyártására). A rendszer előnye, hogy üzembe helyezés után szabadon bővíthető. Több megmunkáló központ integrálható, illetve egyéb állomások, pl. hegesztő cella, egyéb munkaállomások, amelyek képesek fogadni a palettát. Több központi állomás is elhelyezhető.

Az LPP esetén a központi számítógép alkalmas a gyártás vezérlés lebonyolítására, a hozzá kapcsolt megmunkáló központok a beszállított palettához tartozó megmunkáló programot is az LPP-től kapják, hasonlóan, mint a ciklus indítás jelét és a paletta fordítás parancsot is. A munkadarab útja előre programozva van (ROUTING).

Az automatizálás nélkül a gépek kihasználtsága jóval alatta marad a palettázó rendszert használó üzemekhez képest. Megtakarítható az átállási idő, darabok bemérése, újra szerszámozás. A kihasználtság maximalizálását elősegíti a megmunkáló központok nagy szerszámtár kapacitása. Az LPP rendszer központi számítógépe képes dokumentálni a gyártás adatait, kapcsolódni hálózathoz adatkommunikációt végrehajtva, ezzel képes megteremteni az Ipar 4.0 követelményeihez a megfelelő környezetet. Amennyiben megfelelő számú palettát tudunk felszerelni, a rendszer képes emberi felügyelet nélkül működni, akár teljes éjszakai műszakot kiválthat. A rendszer előnyeit kiaknázva, a gyakorlatban is jól működő gyártástervezéssel az LPP és az RPS középtávon megtérülő befektetés, mely növeli a gyártásbiztonságot és vonzó a megrendelők felé.

Amennyiben felkeltette érdeklődését az automatizálás, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségek egyikén: https://ge-co.hu/ ; ge-co@ge-co.hu

 

 

Ügyfélszolgálat

Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás