Ugrásra készek a mátrai Pumák

visual_main1-1

Közel 30 év tapasztalata halmozódott fel a mátraderecskei vállalkozásban, ami a gépválasztásban is kamatozódik. Mátraderecskére jórészt az országban egyedülálló, természetes, szén-dioxidos szárazfürdő-kezelés (mofetta) miatt látogatnak el az emberek, a TechMonitor viszont Magyarország egyik jelentős Doosan-gépparkját a mátrai községben találta meg. A gépvásárlást sokszor hosszú mérlegelés előzi meg, amit Kovács László, a Micro- Metál Kft. ügyvezető igazgatója esetében is csak a sokéves tapasztalat rövidített le.

A cég története egészen 1979-ig vezethető vissza. A hőskor még kötőelemek és dűbelek gyártásával és forgalmazásával telt, amivel a vállalkozás a környékbeli felvevőcégek megszűnése és a beáramló nyugati termékek miatt hagyott fel a szocializmus utolsó éveiben. A családi cég 1986-ban – már NC-gépeken – bérmunkára tért át, de a rendszerváltás környékén szinte minden munkalehetőség megszűnt a környéken. A Micro-Metál Kft. azon kevés vállalkozások egyike lett, amelyek sikeresen vészelték át a nehéz időket, és 1992-ben már az első külföldi kapcsolatra és megrendelésre is sikerült szert tenniük. A svájci kapcsolat 17 éven keresztül működött, és nagy hatással volt a cég fejlesztésére és felépítésére. A tulajdonosok a gépparkot tudatosan alakították ki, hogy az egydarabos gyártástól a nagy mennyiségű szériagyártásig bármit meg tudjanak csinálni, viszonylag széles munkadarabmérettartományban. A gyártás napjainkban már mintegy 600 terméket ölel fel.

„A GE-CO Hungary Kft.-vel 2014 óta állunk kapcsolatban, azóta több gépet is vásároltunk tőlük. Az első Doosan gép egy PUMA 2600 Y eszterga volt – emlékezett vissza Kovács László. – Mindenképpen gömbgrafitos öntvényággyal rendelkező gépet kerestünk, mert merevségben, rezgéselnyelésben sokkal jobb paraméterekkel rendelkeznek, ami a megmunkálás pontosságában is visszatükröződik. Ha acéllemezekből készül a gépágy, amit betonnal öntenek ki, az negatívan hat a merevségre. Szenzorokkal, elektronikával kompenzálható ez a különbség, de az évek múltán a szenzorok már nem teljesítenek olyan megbízhatóan, mint a vásárlás napján. A Doosan kínálatában szerepelt olyan gép, ami minden elvárásunknak megfelelt Megvizsgáltuk a GE-CO szervizhátterét is, és azt tapasztaltuk, hogy kellően nagyszámú, mindig elérhető szervizesekkel rendelkeznek. Az első Doosan gép beszerzése után három gépet (egy ellenorsós eszterga, valamint egy négy- és egy öttengelyes maró), idén pedig egy újabb Y tengelyes, ellenorsós esztergát vásároltunk. A korábbi beszerzéseknél – például az öttengelyes gép megvásárlásakor – referenciát is kerestünk, tehát termelés közben néztük meg a környékbeli gépeket. Sok ajánlat ékezett és érkezik hozzánk, de márkahűvé váltam, mert minőségben és ár-érték arányban a Doosan termékcsalád a legmegfelelőbb választás számunkra.”

„A GE-CO Hungary szerint a jó értékesítőnek meg kell értenie, hogy mit szeretne a vevő, és ez alapján kell megkeresni a számára legalkalmasabb gépet, és a megfelelő szervizes hátteret nyújtani. A szerviz tekintetében is igyekszünk a legjobb tudásunk szerint kiszolgálni a Micro-Metál igényeit” – mondja Monoki Attila, a GE-CO Hungary értékesítője.

Döntő szempont a szervizháttér

„Van olyan ellenorsós esztergánk, ami hajtásproblémák miatt már három hónapja áll – már azt is mondtam a forgalmazónak, hogy ha eddig nem tudta megoldani a problémát, most már inkább ne találgassunk – mondta az ügyvezető. – Azért is tartok ki a Doosan márka és a Ge-Co Kft. mellett, mert a megfelelő ajánlat mögött mindig megbízható szervizháttér áll. Ha elhúzódik a nem tervezett leállás, az adott esetben vevővesztéssel is végződhet – ilyet is megéltünk már hosszú történelmünk alatt. Sok gépet kínáltak már nekünk eladásra, amíg működnek, addig nincs is baj velük, de a gépek megállásakor dől el, hogy melyik kereskedővel érdemes tárgyalni a jövőben is. 2008-ban mi is az olcsóbb megoldásokat választottuk, amikről kiderült, hogy csak a vásárlás napján olcsók, a fenntartásuk már jóval magasabb összeget emészt fel.”

„A Micro-Metál Kft. üzleti gondolkozásban már eljutott arra a szintre, hogy ha egy gép elöregedett, akkor nem érdemes több ezer eurót a rendszeres javítására fordítani, hanem ezt a pénzt érdemesebb a finanszírozónak adni, és új géppel folytatni a gyártást – tette hozzá Monoki Attila. – Amíg a régi gép áll, addig az új gép termel, és növeli a vállalkozás profitját.”

Finommegmunkálás és automatizálás

„A legutóbbi gépbeszerzésünk alkalmával már 4 és 5 tengelyes megmunkálóközpontokat vásároltunk, a szimultán 5 tengelyes megmunkálás pedig még komplexebb geometriák forgácsolását teszi lehetővé. A nem túl távoli jövőben a hőkezelést és a köszörülést is fel szeretnénk venni a tevékenységeink közé, a köszörűgépek már a mikronos tartományban mozognak, ami nagy ugrást jelentene a pontosságban. A gyártócsarnokunk hátsó részében most olyan 200 m2-es elkülönített műhelyrészt kívánunk kialakítani, ahol klimatizált körülmények között végezhetjük a köszörülést és a 3D mérést lézerszkennerrel. A megrendelő 20 °C-on fogja mérni az elkészült kormányszervohidromotor alkatrészeket, így nekünk is ezen a hőmérsékleten kell majd előállítanunk azokat – ismertette Kovács László a vállalkozás jövőképét. – Sorban jönnek a komolyabb autóipari megrendelések, amiket ugyan még meg tudunk oldani a meglévő kapacitással, de a célunk már egyértelműen az automatizálás. Robotos munkadarab ki- és berakodást szeretnénk az újonnan vásárolt gépünk mellé. Amit automatizálni lehet, azt kell is – főleg az egyre jobban növekedő munkaerőpiaci problémák miatt. A vállalkozás már korábban beszerzett egy automata tárolási rendszert, így minden szükséges szerszám egy helyről érhető el, ami jelentősen lerövidíti a gyártás-előkészítést.”

Ismét megbecsültek lettek az öreg szakik

Az új jelentkezőket szinte kivétel nélkül a cégnek kell betanítania. „Azok az OKJ képzések, amik alapján CNC forgácsolóként jelentkeznek hozzánk, a valóságban csak a gépkezelői szintig jutottak el, és komolyabb kihívást jelent, hogy a méréstechnikai alapokat sem sajátítják el a tanfolyam alatt. Az alapoktól kell kezdenünk, meg kell néznünk például, hogy a jelentkező mennyire ért a beméréshez, rábízhatóak-e a mérőeszközök. A programozás nem tanulható meg úgy, hogy csak megmutatjuk az adatok bevitelét. Először a technológiát, a sorrendet, a folyamatot, a befogási lehetőségeket kell elsajátítani, mert aki ezeket nem ismeri, az nem tud a gépnek utasításokat adni. Ezt azonban a képzéseken nem oktatják, mert a szakmunkásképzés gyakorlatilag már a 90-es években megszűnt. Az idősebb kollégák – bár nem programoznak olyan gyakorlottan – pontosan tudják, hogyan kell a fémmel bánni, ami egy jó kiindulópont a modern technikák elsajátításához. Ezeket a régi szakembereket nehéz és egyre nehezebb lesz pótolni” – mondta Kovács László.

Ügyfélszolgálat

Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás