Egy gép önmagában semmit sem ér

pmax

Mind megbízhatóságban, mind termelékenységben felérnek a drága prémiumberendezésekkel az olyan jó ár-érték arányú megmunkálógépek, amelyek kellő szervizháttérrel és megfelelő alkatrészellátással rendelkeznek.


A globális munkaerőpiaci feladatok fele már jócskán helyettesíthető lenne géppel, a szakemberhiány pedig tovább szorítja az automatizálás felé a vállalkozásokat. Ezt többek között a fémfeldolgozással foglalkozó üzemek is felismertek már, ezen a téren komoly tervei vannak a balatonfűzfői P-Max Technológia Kft.-nek is, nem véletlenül került a kiemelkedő növekedést felmutató hazai középvállalatok listájára. A főként víz- és lézersugaras vágással, ipari félkész és késztermékek gyártásával, beszállításával, valamint gép- és alkatrész-értékesítéssel foglalkozó vállalat lendületes növekedésével vívta ki magának a legdinamikusabban fejlődő magyarországi kis- és középvállalkozások teljesítményét elismerő Pegazus Díjat. Ezt az eredményét csakis jól karbantartott, rendszeresen ellenőrzött, megbízható forrásból származó gépekkel tudta megvalósítani. Jól mutatja ezt a P-Max jelmondata is: „Minimalizáljuk a tökéletlenséget”.

Az áron kívüli szempontok

Mindazonáltal bármennyire is hajlanak az egyes fémipari területek az automatizálás felé, a hazai lemezmegmunkáló ipar nem kifejezetten az a szegmens, ahol egymást követnék az innovációk; a folyamatlánc racionalizálásába akkor éri meg beruházni, ha a költségek tekintetében is megéri. Bár a balatonfűzfői vállalatnál is tapasztalják a szakemberhiányt, a jelentős volumenű megrendelések kiszolgálásához a megoldást azonban nem feltétlen csak az automatizálásban látják. A P-Max jelenleg berendezéseinek számát növeli, új technológiákat vezet be, és rugalmas gyártási kapacitást fejleszt. „Tavaly év végén vásároltunk a premier gépparkunkhoz egy török gyártmányú élhajlítót a fém- és lemezmegmunkálási gépek értékesítésével és szervizelésével foglalkozó Ge-Co Hungary Kft.-től. Sok ajánlat érkezett a különböző kereskedőktől, de döntő volt számunkra a személyes kapcsolat, a cég felkészültsége, fiatalos lendülete és a kezelhető távolság” – mondta Németh Miklós, a P-Max tulajdonosa. Mint elmondta, a további beszerzéseik során is ez lesz a döntő, sokkal fontosabb számukra az áron kívül a többi szempont: a szervizháttér és az alkatrész-ellátottság mellett a jó minőség, a megfelelő vezérlés, valamint a magyar nyelvű, felhasználóbarát szoftver. „Mivel kevés a szakképzett munkatárs, általában betanítjuk a dolgozóinkat a munkafolyamatokra. Így elsődleges, hogy mindenki értse, mi van a monitoron, és pontosan mi a következő lépés. Cégünknél folyamatosak a képzések, arra törekszünk, hogy jó hangulatú, fiatalos, lendületes csapatunk legyen, hiszen csak így lehet sikereket elérni” – részletezte a cégvezető.

» A Baykal élhajlító APHS-szériája a jó vezérlésnek köszönhetően könnyen kezelhető

Szervizelés a fókuszban
2001-es indulásakor az akkor még egyszemélyes vállalkozás ipari beszállítással foglalkozott. Egyre több és nagyobb gyártót Célzott meg Németh Miklós az alapanyaggal, a félkész és a késztermékkel. Jellemzően külföldi vállalatoknak gyártatott alkatrészeket alvállalkozókkal. A bevétel 90 százalékát visszaforgatta, saját gépeket, járműveket, saját eszközöket vásárolt. Először egy új, vízsugaras vágógépet vásárolt, majd ahogy bővítette a tevékenységi kört, úgy jött az első lézersugaras vágógép 2005 ben, amit azóta felfejlesztettek egy teljesen egyforma, három gépből álló rendszerre, biztosítva a folyamatos gyártást. Így tudják kiszolgálni az ipar minden területéről jelentkező megrendelőiket, kezdve a fitneszgépektől az amerikai mezőgazdasági gépeken át az autóipari alkatrészekig.
Mára már olyan gépparkkal rendelkeznek, amely nem teszi lehetővé, hogy házon belül oldják meg a szervizelést. „Olyan partnerre van szükségünk, amely nemcsak rövid, de hosszú távon is megbízható. Egy gép ugyanis önmagában semmit sem ér, csak úgy válhat termelőegységgé, ha biztosított az alkatrészellátás és a gyors szervizszolgáltatás. A Ge-Co nemcsak jó gépet adott el nekünk, hanem közel van, és gyorsan reagál. Ha bármiféle észrevételt jelzünk, a megfelelő személyek a Ge-CO-tól pillanatok alatt itt vannak az üzemben” – részletezte az előnyöket Németh Miklós.

Építkezés

Idén már három új technológiát is bevezettek a vállalatnál, ehhez az 1200+600 négyezetméteres alapüzem és raktár mellé az év elején megvásároltak egy 4500 négyzetméteres épületet a szomszédos ingatlannal együtt. A gépállományt a lézergépekkel egyező gyártmányú újszerű stancológéppel bővítették, szeptemberben indul rajta a termelés. Júliusban vásároltak egy térbeli alakzatokat is megmunkálni képes 3D-s lézergépet, így már olyan feladatokat is el tudnak végezni, amilyenekre jelenleg kevés hazai vállalkozás tud megoldást nyújtani. Emellett a megnövekedett igényekre reagálva végrehajtottak egy házon belüli fejlesztést is: megterveztek és megépítettek egy saját négyfejes lángvágó gépet. Jövőre pedig porfestő részleg is létesül az új üzemrészben. További tervek között szerepel egy plazmasugaras vágógép vásárlása is, az év végén pedig elképzelhető, hogy egy újabb Baykal élhajlítóval bővül a géppark. A lézervágást kiegészítő tevékenységekkel így már komplex munkákat is el tudnak végezni. „Az, hogy egyetlen üzemben készülnek el az egymásra épülő folyamatok, jelentősen növeli az általunk végzett szolgáltatások hozzáadott értékét. Ezáltal tudjuk a stabil, nagy volumenű megrendeléseket megfelelően kiszolgálni.”

Komplex megoldások
A prémium német és japán márkák közé teljesen jól illeszkedik a Baykal APHS-szériája, többek között felső kategóriás Delem gyártmányú vezérlésének és a modern extra felszereltségeknek köszönhetően. „Az elmúlt 1 év ezt bizonyítja. Az üzem dolgozói könnyen elsajátították a kezelését, szeretnek az élhajlítóval dolgozni. Problémamentesen üzemel 2-3 műszakban, megfelel az általunk támasztott elvárásoknak” – mondta Németh Miklós.
Az APHS 41200 típusú gép egyik legnagyobb előnye, hogy hajlítási hosszúsága méter, nagy méretének köszönhetően kiszélesedett a vállalható munkák köre, hiszen így már olyan munkákat is el tud a balatonfűzfői cég vállalni, amelyeket korábban vissza kellett utasítaniuk. További értéke, hogy az üzemben a korábban már használt Amada/Promecam szerszámrendszer kompatibilis a Baykal géppel, így – bár a berendezések gyártói nem egyformák – bármilyen probléma esetén nem áll meg a termelés, hiszen cserélhetőek a műveletek. „Megbízható gép, jó szívvel ajánlom mindenkinek.”

Rugalmas kiszolgálás
A P-Max üzemeiben januártól már élesben működik majd az újonnan bevezetett, egyedileg fejlesztett termelésirányítási rendszerük, amellyel percre pontosan nyomon követik és akár minden fázisában ellenőrizni tudják a teljes termelési folyamatokat. Németh Miklós szerint fejlődési ütemük, és az, hogy nemcsak belföldi, hanem külföldi nagyvállalatok is vannak a megbízóik között, annak köszönhető, hogy a lehető leggyorsabban, rugalmasan és konstruktívan reagálnak ügyfeleik igényeire. Gépparkjuk számtalan iparágban sokféle megmunkálásra alkalmas, de szükség esetén a megrendelői igénynek megfelelően továbbfejlesztenek. Ezt a szakmaiságot és megbízható hozzáállást várja el saját beszállítóitól is.

Sós Éva

Ügyfélszolgálat

Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás