Konténer “Keltető” – BAYKAL APHS a Dráva Acél Kft. – nél

egedy_barna_drava_acel_kft_baykal_aphs_cnc_elhajlito_gep_600

Kevesen tudják, hogy a hazai konténergyártás egyik meghatározó vállalkozása egy Somogy megyei településen, Csokonyavisontán található. A Dráva Acél Kft. egy gépjavító állomásból fejlődött a magyar konténer piacon fontos szereplővé.

 

A Dráva Acél több mint 40 éves múltra tekint vissza, gépjavító állomás majd a TSZ lakatos üzemeként működött. –tudjuk meg Kiss Gyula ügyvezetőtől, aki 2007-ben vette át a céget. A korábbi acélszerkezet gyártást kiegészítve kezdtünk a konténergyártásba, amely mára egyik fő tevékenységünkké vált. A 90-es évek elejétől innen indult ki a hazai  tömörítő konténerek gyártása. Mára a veszélyes hulladék tároló- és szállító edények tervezésére és gyártására specializálódtunk. –veszi át a szót Csór János üzemvezető, aki így folytatja: ezen kívül célgépeink közül a hulladék-tömörítő gépet és a fa aprítógépet emelném ki. Ezeknél a gépeknél a vázszerkezetet és a vezérlést készítjük mi.

Mi jelentette a legnagyobb változást a cég életében a 2007-es váltás után?

K.Gy.: Elsősorban a sorozatgyártásra való átállás. A gyártás folyamatossága érdekében megfelelő nyersanyagkészletet kellett biztosítanunk, ami megfelelő irányítás mellett jöhetett létre. Elsődleges, hogy a megrendeléseket folyamatosan tudjuk teljesíteni, miközben az azonnali kérések teljesítésére késztermékeket is tudunk raktározni. A gyártás ennek megfelelően kialakított és folyamatos. Emellett a korábbi lepusztult üzemcsarnokokat felújítottuk, újat építettünk, egy porszóró és egy festőüzemet is létrehoztunk, és a dolgozók részére szálláslehetőséget is biztosítunk a gyáron belül.

A sokat emlegetett szakemberhiánnyal egy Kaposvártól 50 km-re lévő üzem hogyan küzd meg?

baykal_aphs_drava_acel_kft_szakemberK.Gy.: Valóban jelentős probléma a szakember hiány. Jelenleg még kezelhető a probléma, de egy 40 fős cégnél az utánpótlás kérdése nagyon fontos. Meglehetősen borúsan látom a jövőt, szakembereink lassan kiöregednek, egyetlen megoldásként mi magunk igyekszünk kinevelni hegesztőket és lakatosokat. Be kell látnunk azt is, hogy jó hegesztőkre Európa (és világ) szerte óriási igény van. A nyugati bérekkel pedig nem tudunk versenyezni, mivel a termékeinket nyomott áron tudjuk értékesíteni, így tudunk csak versenyképesek maradni.

A nehézségek ellenére a korábbi év bevételéhez képest, tavaly 40%-al tudtunk bővülni, amely nagyon jó eredmény ebben az iparágban. A jó eredmény részese a közelmúltban beszerzett Baykal élhajlító gép is. Míg korábban több munkadarabon készítettünk egyetlen hajlítást, majd átálltunk és a következő hajlítást is minden munkadarabon elvégeztük, addig mára a Baykal élhajlítóban eltárolt programoknak köszönhetően modellezzük, és egyetlen lemezen elvégezzük az összes szükséges hajlítást. A gép az eltárolt programokkal beállítja a hátsó ütközőt, a hajlítási erőt és a hajlítási szöget is. Ezzel az egyetlen automatizált lépéssel jelentősen csökkent a fémlemezek hegesztést megelőző előkészítéséhez szükséges idő.

Eredményeinket a fejlesztéseknek köszönhetjük, és mivel mi nem tudjuk előteremteni az új gépek beszerzéséhez
szükséges anyagi forrásokat, nélkülözhetetlen a pályázatokon való részvétel. A minőségi gyártáshoz szükséges berendezéseket csak így tudjuk megvásárolni.

Miért a Baykalt választották?

baykal_aphs_drava_acel_kft_szakember_elhajlitasK.Gy.: Egy szintén a fémiparban dolgozó barátom ajánlotta, hogy ár-érték arányban számára ez volt a legjobb választás. Érdeklődtünk, Egedy Barna a GE-CO Hungary Kft. munkatársa meg is mutatta a gépet a budaörsi bemutatótermükben. Néhány hét után már szállították és telepítették. Sőt azóta vásároltunk egy Baykal lemezvágót is. De hogy kicsit szemléletesen is bemutassuk a gyártást, például a veszélyesáru-szállításhoz szükséges konténerek szerkezeti elemeit itt készítjük: ez fenéklemezt, oldallemezeket, tetőlemezt és ajtólemezt jelent, valamint a merevítő hidegen hajlított U profilt is ebben a csarnokban vágjuk, hajlítjuk majd a szomszédos csarnokban összeállítjuk hegesztjük. A fényezési munkálatok is az üzemen belül zajlanak. Mi, a beérkező lemez alapanyagoktól a kész konténerig minden gyártási fázist ISO 9001 minőségi tanúsítás mellett végzünk. –teszi hozzá végül az ügyvezető.

Ügyfélszolgálat

Ossza meg másokkal is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás